You are here

Introduktion og overblik

Da livsfasen som såkaldt midaldrende sneg sig ind på mig - jeg blev 50, var blevet skilt nogle få år tidligere og havde fået slikket sårene, de to store børn var vokset hjemmefra, og den yngste behøver mig mere som en slags bofælle end som allestedsnærværende Mor, voksede der en mulighed frem til at stoppe op fra at være i fokus med livets opgaver 24/7. Det startede først med en 4 måneders orlov i 2015, min 50 års fødselsdagsgave til mig selv, hvor familien vandrede på Borneo i en måned, jeg rejse på retreat i en gruppe af ligesindede i Indien i to omgange, og jeg vandrede forskellige steder i Europa. Temaet var: At være i krop og sansning lige her lige nu og være mest muligt ude i naturen.

Men selvfølgelig udkrystalliserer der sig også nogle ting, hvad angår at forstå fortiden og pege sig i den rigtige retning i fremtiden. Helikopter-turen ud over eget liv affødte to væsentlige beslutninger:

Jeg skal arbejde som psykolog fortsat, men to ufravigelige betingelser voksede frem: Jeg vil arbejde deltids og jeg vil arbejde 100% inden for mit kernekompetenceområde, som dér i 2015 blev stadig tydeligere for mig: At arbejde med udgangspunkt fra kroppen og med en forbindelse til det sjælelige. Lidt paradoksalt, fordi som psykolog uddannes man til at forstå og arbejde med sindet. Jeg flytter nu meget bevidst sindet i baggrund, og trækker krop og sjæl i forgrund. Grunden er, at jeg har igen og igen erfaret, at der kommer ro i sindet, når vi funderer os kropsligt og trives dér, og når vi forbinder os til, at vi er del af en større helhed, hvor vi udfylder vores lille beskedne men dog vigtige plads. Man kan kalde det, jeg har gjort fuldtids indtil nu professionelt, at arbejde med indre bæredygtighed og balance. Og det skulle platformens inspirationer, artikler og redskaber rigtig gerne bære præg af :-)

Den anden deltids-tid, jeg har til rådighed, skal resten af livet bruges til at arbejde konkret med den ydre bæredygtighed natur- og miljømæssigt set. Det involverer selvfølgelig på forskellig vis mennesker - men det vigtige er altså, at vi skal have gjort kloden til et mere bæredygtigt sted for både mennesker, dyr og natur. Og jeg vil være aktivt med til det arbejde sammen med alle de andre, der også har besluttet at gøre en aktiv indsats!

Det allersværeste siden 2015 har været at beslutte, hvad, hvor, hvordan i hvilke kontekster? Det nemmeste er at lade sig handlingslamme under alle dommedagsprofetierne, lukke øjnene og lade som ingenting. Det er den ene pol i landskabet, og den nægter jeg at tilslutte mig. Den anden pol er at tro, at man ene kvinde / mand skal kunne være fuldstændig lydefri. Jeg har mødt beundringsværdige mennesker, der kan fortælle, at de personligt intet CO2-aftryk sætter, eller de oven i købet er i plus. Og jeg har mødt mennesker, der er fuldblods-veganere, således at de kan berette helt at have fredet klodens dyr fra deres maver. Jeg kan desværre ikke tilslutte mig den pol. Jeg har f.eks. indtil nu ikke boet i CO2-neutrale huse. Jeg har sågar haft brændeovn, troede dengang at det var godt for miljøet, men det viser sig i bagklogskabens lys, at jeg har været en af de store svinere, hver gang jeg tændte for brændeovnen. Jeg lever godt nok fortrinsvis økologisk og vegetarisk, men ind imellem spiser jeg fisk, fjerkræ og bruger mælkeprodukter, så jeg bidrager i et eller andet omfang til industri-landbruget. Og ind imellem rejses også spørgsmålet, om det økologiske egentlig er økologisk? Og om det er så meget monokultur, at det gør næsten samme skader som konventionel landbrug. Nok allerværst, så ødelægger jeg ethvert af mine ellers sobre forsøg på bl.a. at reducere CO2 i det daglige ved at cykle mest muligt rundt, ved at være en ivrig rejsende, også i fly. Det ødelægger aller personlige CO2-regnskaber. Så ja, enhver bæredygtigheds-skeptiker kan skyde mig i sænk på 2 sekunder.

Men jeg tror på værdien af, at vi hver især, ét lille skridt ad gangen, bidrager til fremskridt. Hvad vi gør, spreder sig som ringe i vandet til børnene, vennerne, naboerne - bliver til inspiration for dem. Jeg tror på, at når vi er mange nok om at sætte pres på politikere og virksomheder om noget, som vi gerne vil have ændret, så er det væsentlig bedre end at gøre ingenting. Hvornår udviklingen så tager nogle egentlige kvantespring, det er det enkelte menneske ikke herre over. Men kvantespringene fødes ud af, at mange nok sætter skibet i bevægelse i den rigtige retning.

Siden 2015 har jeg haft 'mental vidvinkel', hvad angår udforskning af initiativer i retning af større bæredygtighed. Jeg har bl.a. taget en permakulturuddannelse, været på et væld af kurser, til foredrag, symposier, diskussioner i forskellige foreninger, der arbejder med bæredygtighed, og jeg har været på besøg hos mennesker, der aktivt gør noget radikalt med deres jord, dyrkning, bolig og/eller transport.

Jeg har besluttet én ledetråd i mine egne handlinger - og det ved at kigge nogle af alle de herlige mennesker, der er langt foran mig i deres bæredygtighedsinitiativer - og det er, at det skal føles godt at gøre det! Jeg skal have det sjovt med det og helst endda brænde for det. Og de mennesker jeg er aktiv sammen med, skal have det på samme måde. Jeg tror ikke på den der kæmpe personlige forsagelse og ofring, martyriet. Den er for energiløs og destruktiv på anden og subtil vis. De mest forbilledlige, jeg har mødt de sidste par år, de strutter af glæde, liv og energi i forhold til det, de gør!

Derfor vil jeg understrege, at det der lægges ud her på platformen, er bestemt ikke en manual for korrekt adfærd, en 'sådan lever du som en frelst bæredygtig manual'. Platformen er heller ikke på nogen måde en reklamesøjle - den afspejler bare de steder / mennesker, hvor jeg subjektivt tænker, at her er noget og nogen rigtigt på vej mht. at reducere menneskets negative aftryk på kloden. De valgte links, tekster mm. skal ses som en underskov af inspirationer til dig - og en strukturering for mig selv, så jeg altid har et sted at gå hen, når jeg lige skal inspireres eller finde tilbage til nogen af dem, jeg har besøgt, talt med eller læst tekster af. For det grøder, gør det! Så mange mennesker har fat i så mange spændende ting!

Så læs blot med som tilskuer uden at få dårlig samvittighed. Grib fat de få steder, gerne ét sted ad gangen, som det er muligt for dig og som du har lyst til at agere i forhold til. Gør det let, gør det legende.