17. Mellemrum i krop og sind

Se på rygsøjlen. Så mange led. Så mange mellemrum. Disse mellemrum vil vi gerne fokusere på i denne uge. De skal smøres, 'luftes' og holdes bevægelige.

Giver du rygsøjlen lov til at bølge og sno sig? Eller kender du, som de fleste, kun din rygsøjle for låsthed i lænden eller for stiv nakke og ømme skuldre af for ensformigt siddearbejde?

Måske kender du til at nakke, ryg og skuldre spænder op, når en handling skal gøres? Musklerne arbejder ubevidst, og du låser i leddene. Automatikkerne bor i krop og sind og knytter sig til det 'at tage sig sammen'.

Lad os denne uge lege med rygsøjlen og finde det bølge- og cirkelpotentiale, den har. Du kan gøre denne kropslige praksis hvor som helst og når som helst, når du længes efter mere rum. Det spreder sig også til sindet.

Øvelse - siddende

Sæt dig på kanten af en stol, placer fødderne solidt i underlaget, således at fødderne i videst muligt omfang gøres ’andefodsbredde’ og afspændte, leddene afspændes og bliver dermed mere rumlige. Mærk dine sædeknuder og giv så meget slip i ballemusklerne som muligt. Etabler en følelse af at flytte dit fundament og ansvaret for en god balance ned i fødder og baller. Ikke bastant, men fleksibelt, elastisk.

Ret så opmærksomheden mod rygsøjlen. Få en fornemmelse af at skabe rum mellem de mange led, også hele vejen op i nakken, der gøres lang men ikke stiv. Tænk mere som om din rygsøjle har slangens bevægelsesformåen, også cirkelbevægelsesmuligheden. Brug kun lidt muskelkraft på det.

Alt dette samtidig med at fastholde den fleksible ankring nedefter. Denne jordbundne lethed og ubesværethed i leddene forplanter sig måske til dagens næste gøremål.
 
Alternativt på alle fire

Tekst på video: Blødhed i katten forudsætter, at man ikke følger en skabelon. Hverken i sine arme, i håndstillingen, i skuldrene, i sit hoved, eller i rygsøjlen. Fri bevægelse. Gå indimellem ned i armene. Det handler om: Hvordan kan jeg skabe rum, hvordan kan jeg skabe frihed, blødhed. (Tungt suk-åndedrag på udånding). Og det hele er demonstreret i åndedraget, at jeg med det viser, at jeg har den følelse.

Læs næste: 18. Aktion, refleksion, rekreation