19. Hvad skal jeg stille op med alt det, kroppen siger?

Erantisserne pibler op i øjeblikket. Prøv engang at lægge mærke til de to nederst til højre i billedet. Det kan næsten forekomme naturstridigt, at de kan få hovederne op over den kolde, tunge, våde jord.

Læsere af kurset har stillet spørgsmålet 'Hvad skal jeg stille op med det, kroppen siger?' i lidt forskellige indpakninger, f.eks.: ‘Når jeg har en arbejdskontekst, hvor jeg alligevel ikke kan gøre noget ved det, kroppen siger, hvorfor så lytte?’ En anden vinkel er: ‘Jeg synes der kommer mange slags signaler fra kroppen, hvad skal jeg så vælge at lytte til?' - og endnu mere komplicerende: 'Hvad skal jeg vælge at reagere på?’ En tredje vinkel, vi har hørt, er denne bombastiske: ‘Jeg har ikke lyst til at spilde tid på at lytte til min krop, for det føles svagt, navlebeskuende og reelt uden formål.’

Alle spørgsmålene har den grundlæggende overbevisning tilfælles, at kroppens grænser hellere end gerne må overskrides. At det måske ligefrem er sejt og udtryk for disciplin og styrke, når man trodser kroppens behov og dét, den udtrykker. 

Lige præcis dén overbevisning er essensen af dét, vi stiller spørgsmålstegn ved. Den slags lytning til kroppen, som vi advokerer for, er lytningen der åbner porten ind til vores mest præcise intelligens. En årvågenhed, en opmærksomhed på, en ydmyghed over for, at kroppen er natur, tilpasset til at fungere optimalt over mange tusinde år. Kroppen ønsker konstant vores bedste, og derfor råber den på bevægelse, luft, mad, væske, berøring, latter osv. Og følelsesmæssigt da mærker vi tydeligst alle vores følelser i kroppen. Kærlighed i hjertet. De sande og entydige svar i maven.

Kulturen er bærer af moder og luner, og hver tid har sine tilbøjeligheder og dermed fortrængninger. De kan sætte sig i sindet som filtre, som f.eks. ‘du er ikke god nok’, ‘du burde...’, ‘når bare lige, så ...’ - Filtre der forvrænger og gør os mentalt uklare og kropsligt svagere, og som tilsammen gør, at vi ikke ærer den krop og det liv, vi har fået lov at være bærere af.

Vi håber, at du har erfaret, at bare en lille smule mere lytning indefter giver mere samklang mellem krop, sind og sjæl, som tilsammen gør dig bedre i stand til at holde balancen i både arbejdsliv og privatliv.

Ugens fokus kan være at holde øje med og være årvågen over for den intuition og indsigt, der taler fra dit hjerte, din mave og dit åndedræt i forskellige situationer. Hvad fortæller kroppen dig?

I tilbageblikket kan du konstatere, om det er kroppens eller det er hovedets tale, der er den mest sande og brugbare? 

Læs næste: 20. Hvad nytter det?