20. Hvad nytter det?

Så blev det vintergækkernes tur til at kigge op, trods ret hård frost og nogen steder i landet sne. Det er nogle hårde nysere, der insisterer på blomstring på denne årstid. Nogen gange føles hverdagen som en kraftanstrengelse a la vintergækkens frembrud. Man får sig stablet på benene men hænger lidt med energien i krop og sjæl. Læg dog alligevel mærke til skønheden i det. Biologisk er vi som naturen underlagt de fire årstider, som har sine forskellige energier med sig. Der er synlig energi. Og usynlig energi.

I vores kultur vil vi helst være i forår og sommerenergi, hvor nyt spirer frem, vokser og får al den næring, der er brug for. Høj energi, fremdrift. Vi kan se og måle resultaterne.

Vintertiden, dvalen synes unyttig. Men under jorden foregår alt det, vi ikke kan se - fuldstændigt ligeså væsentligt for at alt kan spire og gro, når energien er til det.

Lad dette være billedet på, at du dyrker dvalen i højere grad i din hverdag. I tillid til at selv om du ikke lige kan måle, veje, sætte i regneark, så lægges fundamentet til rette, for at du har energi at bruge af.

Scanninger af hjerne i hvile viser høj-aktivitet. I pausen har hjernen travlt med regenerering og reorganisering. Der arbejdes på højtryk, sorteres, ryddes ud, gøres klar til næste ryk.

Derfor minder vi om igen og igen, at du skaber åndehuller af "unytte". Pauser mellem dine opgaver. Du vil sandsynligvis ikke kunne sætte ord på og slet ikke putte udbyttet i regneark. Men du kan erfare at stå sundere og med overskud i en usund tid.

Det synes vi er en fornem gave at give sig selv og sine omgivelser.

For at fordybe input'ene fra dette kursus, anbefaler vi, at du plukker dine yndlingsåndehuller og repeterer dem, når du trænger i den kommende uge. Hvis du da ikke bare falder i staver over et fugletræk eller i en blød vintersolstråle.

Læs næste: 21. At tage sig af det gennem kroppen