8. Rytmer og cyklus

Naturen er på alle måder cyklisk: Døgnet har en cyklus. Der er en årstidscyklus. Kvinder har en cyklus. Mænd måske også. Og i hvert fald er vi mennesker under stærk indflydelse af vejr, vind og årstid. Lige nu er det væsentlige input fra naturen, at den er i bevægelse hen imod hvile og pause; det gælder både planter og dyr. Det er blevet koldere. Og lyset aftager på en sådan måde, at der er mørkt, når vi står op, og mørket kommer allerede igen sidst på eftermiddagen. De lyse timer bliver stadig færre i de næste 6 uger.

Naturrytmen er ikke indarbejdet i de forskellige kulturrytmer. Vi møder på arbejde og i skole på samme tid året rundt. Der skrues op for de indendørs sports- og kulturaktiviteter om efteråret og vinteren. På mange måder hjælper kulturen os til at 'glemme mørket'. Omvendt kan vi fleste nok ikke negligere, at kroppen og sindet ind imellem kalder på pause, indadvendthed, langsomhed og dvælen her i november.

Denne uges fokus er at observere, hvordan de forskellige natur- og kulturrytmer spiller med og mod hinanden gennem din dagligdag. 

Nuvel, vi skal jo eksistere og følge med kravene 'derude'. Men mon ikke også det er muligt, bare i små lommer gennem dagen, at være mere tro mod rytmerne indeni os?

Læs næste: 9. Spejling og klarhed